Becutan KIDS VITS Против грчеви

За мирни стомачиња

 

 

Грчевите во стомачето се „нормални“ и чести кај малите бебиња кои се здрави и кои добро напредуваат. Сепак, тие се една од најчестите причини за загриженост кај новите родители. Типично се појавуваат неколку недели по раѓањето и постепено се губат во текот на третиот и на четвртиот месец. Проследени се со повторувачки и пролонгирани епизоди на интензивно плачење или на вознемиреност, кои почнуваат без очигледна причина. 

 

Причината за појава на грчевите не е со сигурност разјаснета, а, исто така, тие не може да бидат прекинати или спречени. Се смета дека можна причина за појава на грчеви е незрелоста на дигестивниот тракт, собирањето на воздух итн. 

 • Не можете да го смирите Вашето бебе;
 • Ги стега дланките во тупаница;
 • Ги повлекува колената накај градниот кош или го витка грбот;
 • Стомачето е тврдо и кркори, има гасови.

 

Сепак, постојат начини да му помогнете на Вашето бебе и да си помогнете себеси. 

 1. Кога го доите/храните Вашето бебе, поставете го во поисправена позиција за помалку да голта воздух;
 2. Помогнете му на бебето да подждригне по доењето/хранењето;
 3. Ставете го Вашето бебе во пријатна и тивка соба со пригушено светло;
 4. Нежно замотајте го бебето во тенко и меко ќебенце;
 5. Поставете го бебето преку Вашето колено или рамо и нежно масирајте го по грпчето;
 6. Обидете се со нажна масажа на стомачето или поставете топла облога на стомачето на Вашето бебе;
 7. Избањајте го бебето со топла вода;
 8. Поставете го бебето на Вашите гради и нежно нишкајте го движејќи се наоколу;
 9. Прошетајте го бебето во количка;
 10. Поставете го бебето безбедно во транспортер во автомобилот и повозете го.

 

 

Еден од најефективните пристапи е да се олесни ослободувањето на гасовите кои се создаваат по хранењето и предизвикуваат болно и надуено стомаче. 

 

 

Becutan KIDS VITS Против грчеви претставува медицинско средство во форма на капки наменети за употреба при грчеви кај бебиња и кај деца и при гастроинтестинална подуеност.

Практичната капалка која доаѓа со секое пакување Becutan KIDS VITS Против грчеви овозможува лесно и брзо дозирање на капките:

 • За новороденчиња се препорачува примена на 20 капки (или 1 ml, до изгравираната линија на капалката), еднаш до два пати на ден или согласно со препораките на докторот, пожелно е да се земаат по доење или по млечен оброк, по можност растворени во течност;
 • За деца се препорачува примена на 20 капки (или 1 ml, до изгравираната линија на капалката), еднаш до три пати на ден или согласно со препораките на докторот, исто така, пожелно е да се земаат по оброк, по можност растворени во течност.

Потребно е капките да се протресат пред употреба и да не се употребуваат повеќе од 30 дена по првото отворање. 

 

Состав

  Во 20 gtt (1 ml)
Симетикон во маслиново масло 40 mg

 

Пакување

Секое пакување Becutan KIDS VITS Против грчеви содржи стаклено шише од 30 ml, упатство за употреба и капалка за полесно одмерување.

 

Пред употреба внимателно да се прочита упатството! За индикациите, ризикот од употребата и за несаканите дејства на медицинското средство, консултирајте се со Вашиот лекар или со фармацевт.

Грчеви
Грчеви
Нега на носот
Нега на носот
Имунитет
Имунитет
интелектуален развој
интелектуален развој
Апетит
Апетит
Активност
Активност